<![CDATA[Gy&k - Magyaroszági hírkörkép]]> http://www.gyk.hu/images/gykimage.jpg <![CDATA[Gy&k - Hírek]]> http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=1 72 67 http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=kk hu-HU http://backend.userland.com/rss1Sat, 25 Mar 2017 00:00:00 +0100<![CDATA[Magyarországi hírkörkép ()]]>

2017. március 25.


Személyre szabott hírkörképet szeretne? Kérjen ajánlatot!Március 25.: IrénForint árfolyam március 24-én:

Euro: 291.55

USA-dollár: 212.07

Svájci Frank: 236.07
Külpolitika
Egy nézeten a lengyel-magyar barátság napján
Magyarország és Lengyelország azon az állásponton van, hogy az Európai Uniónak a nemzetállamok közösségének kell maradnia – idézi a Magyar Idők Áder János köztársasági elnököt, aki pénteken Piotrków Trybunalskiban, a lengyel-magyar barátság napja alkalmából tartott államfői találkozó után tartott sajtóértekezletet. Az Andrzej Duda lengyel államfővel folytatott egyeztetésről beszámolva Áder János elmondta: kettejük között egyetértés van abban, hogy „nem az Egyesült Államok mintájára átalakuló Európában gondolkodunk". „Mi azt szeretnénk, hogy a nemzetállamok jogosítványai, szuverenitása a jövőben is megmaradna, miközben egyébként az EU céljaival egyetértünk” - szögezte le. Fontos szempontnak nevezte azt is, hogy az EU-ban tapasztalható demográfiai problémákra a két ország nem migrációs választ akar adni, hanem a családpolitika fejlesztésére, a családtámogatási rendszer bővítésére helyezi a hangsúlyt. „Egészen más válasz ez, mint amire egyébként néhány más nyugat-európai ország vállalkozik" - mutatott rá Áder János. Krzysztof Szczerski, a lengyel államfői hivatal külügyi államtitkára a PAP hírügynökségnek elmondta: nemzetközi viszonylatban egyedülálló jelenség a lengyel-magyar barátság. Beismerte, hogy Varsó és Budapest között nem minden témában van nézetazonosság, mindazonáltal a barátság lehetővé teszi az őszinte párbeszédet. (Magyar Idők, 2017. március 25., 8. oldal)
Egészségügy
Évről évre nő az üres praxisok száma
A háziorvosi körzetek után az üres alapellátó fogorvosi praxisok listáját is közzétette az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Alapellátási és Ellátásszervezési Főosztálya (OALI). A megyénkénti lebontásból kitűnik, hogy akárcsak a háziorvosi körzeteknél, tavaly óta összességében az üres fogorvosi praxisok száma is emelkedett a legfrissebb, 2017. márciusi nyilvántartás szerint – írja a Magyar Hírlap. Ezalól egyetlen kirívóan pozitív példa van, méghozzá Budapest, ahol a tavalyi ötvenháromról huszonkilencre sikerült redukálni a gazdátlan körzetek számát. Fontos azonban kiemelni, hogy az üres praxis nem feltétlenül jelenti az ott élők ellátatlanságát, a tartósan betöltetlen praxis ugyanis arra vonatkozik, hogy vagy nem tudja megoldani az önkormányzat az ellátást önálló, orvosi tevékenység végzésére jogosult személlyel, vagy csak helyettesítéssel, tehát a betegek megkapják az ellátást, ám ettől még a körzet betöltetlennek minősül. A lista szerint 2017-re negyvennel emelkedett az üresen álló alapellátó fogorvosi praxisok száma, főként Fejér- és Nógrád megyében, ahol hathat üres körzettel lett több. A második helyen Bács-Kiskun megye áll, ahol öttel gyarapodott a gazdátlan körzetek száma, Veszprém megyében pedig néggyel. Csökkenés csupán két megyében tapasztalható, Tolna megyében két körzetet sikerült tavaly óta betöltetni, Budapesten pedig huszonnéggyel kevesebb praxis áll üresen. Nem változott a helyzet Nógrád, Szabolcs és Vas megyében, ahol stagnál a gazdátlan körzetek száma. (Magyar Hírlap, 2017. március 25., 2. oldal)
Hazai gazdaság
Jó a kisvállalatoknak a mintagyárprogram
Az idén elindított mintagyárprogram a kis- és közepes vállalkozások, kkv-k technológiai fejlesztését, az ipar 4.0 kihívásaihoz igazodó digitális, infokommunikációs megoldások alkalmazását és elterjesztését is segíti – idézi a Magyar Hírlap a nemzetgazdasági minisztert. Varga Mihály a Vállalkozásfejlesztési Tanács ülésén hozzátette: a beszállítófejlesztési programnak köszönhetően a kkv-k nagyobb arányban vehetnek részt a multinacionális cégek magasabb hozzáadott értékű termékeinek fejlesztésében és gyártásában. (Magyar Hírlap, 2017. március 25., 9. oldal)
Vállalatok és piacok
Bővül az egri sebességváltógyár
Bővíti egri gyárát a ZF Hungária Kft.: a német tulajdonban lévő cég fejlesztése eredményeképpen a személy gépjárművekbe gyártott nyolcsebességes, automata sebességváltók előállításával színesedik a termékportfólió – idézi a Magyar Hírlap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert. A beruházással minimum 770 új munkahely jön létre. Hangsúlyozta: a százéves hagyománnyal rendelkező és a világpiacon vezető szerepet játszó autóipari cég 31 milliárd forintos beruházást hajt végre Egerben, a fejlesztéshez - annak nagyságára és a teremtett munkahelyek számára tekintettel - a magyar kormány 6,7 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatást nyújt. Szijjártó Péter kitért arra is, hogy tavaly rekordot döntött a magyarországi autóipar, 7874 milliárd forint termelési értéket állított elő. „A világgazdaságban fordulat zajlik, az egyes országok versenyképessége, gazdasági sikere azon múlik, hogy a digitalizációban, a kutatás-fejlesztésben és a csúcstechnológiák alkalmazásában élenjáró vállalatok őket választják-e beruházási helyszínül vagy sem. Azok az országok, amelyek a csúcstechnológiát alkalmazó cégeket meg tudják győzni, hogy náluk ruházzanak be, erősek lesznek a jövőben, amelyek meg nem tudnak élni ezzel, azok az új világgazdasági rend vesztesei lesznek" - húzta alá. (Magyar Hírlap, 2017. március 25., 10. oldal)
Járműipar
Magára talál a hazai buszgyártás
A magyar kormány támogató klímát teremtett a járműgyártásban dolgozó cégeknek, annak érdekében, hogy ezek a vállalatok minél hatékonyabbak legyenek, minél jobban be tudjanak kapcsolódni a kutatás-fejlesztési munkába – idézi a Magyar Idők a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkárát. Lepsényi István a Magyarok a világ járműgyártásában című tematikus kiállítás megnyitóján közölte, Magyarország, amely alapvetően exportfüggő ország, jelentős mértékben függ a járműgyártástól, ugyanis ebben á szektorban több mint 700 vállalat tevékenykedik, és e cégek adják az ország export teljesítményének több mint 35 százalékát. A járműgyártás 144 ezer munkavállalót foglalkoztat, az ágazat éves értékesítése meghaladja a 800 milliárd forintot. (Magyar Idők, 2017. március 25., 12. oldal)
Mezőgazdaság
A téli fagykárokat még április közepéig be lehet jelenteni
Április 15-ig igényelhetnek kárenyhítést a gazdák a téli fagy miatt, a kár bejelentésére a határidőt követően már nem lesz mód – idézi a Magyar Hírlap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát (NAK). Azok a napok jöhetnek számításba, amelyeken mínusz 15 Celsius-fok vagy még annál is hidegebb volt a földterületen. A fagykárokat a Magyar Államkincstár mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer (MKR) felületén kell bejelenteni. Az MKR elektronikus felületén lehetőség van arra, hogy a gazda a parcelláin rajzolással, illetve adatmegadással bejelentse a kárát. Kárbejelentést tehet az is, aki még nem tagja a kárenyhítési rendszernek, mert csatlakozását kérheti majd az áprilisban megnyíló egységes kérelem felületén. Ha a gazdálkodó az ez évi hozamértékének legalább az ötven százalékára releváns biztosítással bír, akkor a hozam csökkenésének nyolcvan százalékát kapja meg kárenyhítésként, biztosítás hiányában annak csupán a negyven százalékát. (Magyar Hírlap, 2017. március 25., 11. oldal)


Elindult a zöldségszüret
Már csak néhány hetet kell várniuk a vásárlóknak, hogy a boltokban megjelenjenek a magyar zöldségek. A fűtött üvegházakban és fóliasátrakban nevelt hajtatott növények többségénél a gazdák már megkezdték a betakarítást, így hamarosan nagyobb mennyiséggel tudják ellátni a piacot. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeb elnöke a Magyar Időknek elmondta: a sok napfénynek köszönhetően a legtöbb helyen elkezdődött a paprika szedése, a boltokban hamarosan nagy mennyiségben jelenik majd meg a magyar tölteni való és a hegyes erős paprika is. Bár néhány termelő télen sem hagyott fel a paradicsomtermesztéssel, így kisebb mennyiségben ugyan, de egész évben jelen volt a piacon a magyar áru, a következő hetekben már a közkedvelt zöldségből is bővebb választék kerülhet a polcokra. - Húsvét környékén minden bizonnyal már jórészt magyar áruval tudjuk ellátni a boltokat, paprikából és paradicsomból is fedezi a termelés a hazai igényeket - emelte ki Ledó Ferenc. Hozzátette, ugyanez igaz a hajtatott káposztafélékre is: fejes káposzta, kínai kel, karalábé hamarosan kapható lesz a boltokban, ezenkívül kígyóuborkából és fejes salátából is válogathatnak majd a vásárlók a húsvéti nagybevásárlás során. (Magyar Idők, 2017. március 25., 16. oldal)
Építőipar
Átképzés enyhíthet a hazai munkaerőhiányon
Az erőteljesen növekvő hazai bérek hatására a külföldön dolgozó építőipari munkások egyre nagyobb számban kereshetik újra itthon a boldogulásukat – tájékoztatta a magyar Időket a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A tavaly megkötött hatéves bérmegállapodásban foglaltak végrehajtásával, valamint az élénk munkaerő-keresletre tekintettel a kormány az építőiparban is a bérek jelentős emelkedésére számít. A tárca szerint a januári statisztikai adatok már nagyon kedvezők: a bruttó és nettó keresetek 11,4 százalékkal nőttek 2016 januárjához képest az építőiparban, ami határozottan magasabb a versenyszférában megvalósult 9,1 százalékos növekedésnél is. Mindeközben a legalább ötfős építőipari vállalkozásoknál dolgozók létszáma is 3,4 százalékkal, azaz 3600 fővel emelkedett. A gyorsan változó, új kompetenciákat .megkövetelő gazdasági környezet kihívásaira válaszul a kormányzat a meglévő képzési programok mellett a következő időszakban a rugalmas alkalmazkodást segítő, rövidebb ciklusú képzések, átképzések és továbbképzések támogatására fókuszál majd - jelezte a minisztérium. A képzések egyik fő célja az építőiparban is jelentkező munkaerőkereslet kielégítésén túl a termelékenység és így a versenyképesség növelése, a magasabb hozzáadott értékű munkavégzés feltételeinek megteremtésével. (Magyar Idők, 2017. március 25., 12. oldal)
Ingatlan
Fordulat volt a tavalyi évben a lakáspiacon
A kormány az idén 211 milliárd forintot szán a teljes otthonteremtési program támogatására, a cél tovább bővíteni a kedvezményes lehetőségek körét – idézi a Magyar Hírlap a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkárát. Hornung Ágnes a Portfolió Lakás Konferencia 2017 rendezvényen elmondta: a tavalyi volt a lakáspiaci fordulat éve, 2016 volt ugyanis az első olyan esztendő, amikor stabil épülés mellett stabil alapokon lehetett reformokat alkotni, és amikor a kiadásokat nem a gazdaság növelésére, hanem többek között az ingatlanpiac élénkítésére lehetett fordítani. Az épített lakások száma harminc százalékkal emelkedett az előző évhez képest, összesen tízezer új ingatlan épült - közölte, majd hozzátette: a kormány a jövő évtől további harmincszázalékos bővülést vár, s a költségvetési keretből az idén 211 milliárd forintot különít el a teljes otthonteremtési programra. Ez vélhetően 0,8-1,1-es növekedést jelenthet a GDP-ben 2017-ben - magyarázta. Arról, hogy az új építésű lakóingatlanok ideiglenesre tervezett ötszázalékos forgalmi adója marad-e a kedvezményes időszakot követően, egyelőre nem nyilatkozott. (Magyar Hírlap, 2017. március 25., 11. oldal)
Külföldi gazdaság
Jó az euróövezet cégeinek üzleti hangulatindexe
Tovább gyorsult a növekedés az euróövezeti magánszektorban márciusban az előző havi remek teljesítmény után. Tíz éve nem tapasztalt rekordmértékben emelkedett a munkahelyek száma, bővült az új megrendelések és a teljesítésre váró munkák állománya is, új csúcsra tört az üzleti hangulat, miközben tovább erősödtek az inflációs nyomások - derült ki az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport beszerzésimenedzser-indexeinek (BMI) előzetes adataiból. Az euróövezet feldolgozóipari BMI-je 56,2 pontra növekedett a februári 55,4 pontról, a szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe 55, 5-ről 56,5 pontra ugrott. A feldolgozó- és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI 56,7 pontra emelkedett a februári 56,0 pontról, szemben az elemzők által várt 55,8-cal. Mindhárom mutató 71 havi csúcsra ért a márciusi előzetes értékkel. (Magyar Hírlap, 2017. március 25., 10. oldal)
Hitel
Nagyon sokat spórolhatunk a lakáshiteleken
Akár egy autó árát is megtakaríthatjuk, ha a bankok egyre szélesebb lakáshitelkínálatából a legjobbat választjuk ki - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Gergely Péter, a BankRáció.hu vezető elemzője. A különböző banki szolgáltatások és kölcsönök közötti különbségek miatt tehát érdemes először alaposan felmérni a piacot. Ennek megvan az a haszna is, hogy ha sokan keresnek olcsó hitelt, s emiatt bankot váltanak, az előbb-utóbb a költségek, díjak általános csökkenéséhez vezet. - Ez történt például a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás piacán: amint megjelentek a különböző kalkulátorokat működtető alkuszcégek, pár éven belül jelentősen estek a biztosítási díjak, mert az emberek kikeresték a legjobb ajánlatot, és váltottak - tette hozzá a szakértő. A lakáshitelek esetében is markáns különbségek mutatkoznak az egyes banki ajánlatok között. Azonban nemcsak a lakáshiteleknél, hanem valamennyi pénzügyi terméknél érdemes a bankok ajánlatait összehasonlítani. Persze a legjelentősebb megtakarítást a lakáskölcsönökkel lehet elérni, mivel ezeknél a legmagasabb a hitelösszeg, így a teljes hiteldíjmutatóból adódó eltérések milliókkal csökkenthetik a kiadásokat. (Magyar Nemzet, 2017. március 25., 7. oldal)
Biztosító
Az MKB biztosítók neve Pannóniára változik
Az MKB Biztosítók pénteki közgyűléseiken arról határoztak, hogy az MKB Életbiztosító Zrt. neve Pannónia Életbiztosító Zrt.-re, továbbá az MKB Általános Biztosító Zrt. neve pedig Pannónia Általános Biztosító Zrt.-re változik – írja a Magyar Idők. A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. közölte, hogy az érintett felek kezdeményezik az új nevek cégbírósági bejegyzését, a név a bejegyzés után változik. A társaság emlékeztetett, hogy 2017. január 1-jével az MKB Életbiztosító Zrt-ben 98,97 százalékos részesedést szerzett. Leányvállalata, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. pedig az MKB Általános Biztosító Zrt. 98,98 százalékát vásárolta fel. (Magyar Idők, 2017. március 25., 14. oldal)

]]>
http://www.gyk.hu/index.php?workspace=rssHir&gyujtemeny=kk&id=1038435