<![CDATA[Gy&k - Magyaroszági hírkörkép]]> http://www.gyk.hu/images/gykimage.jpg <![CDATA[Gy&k - Hírek]]> http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=1 72 67 http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=kk hu-HU http://backend.userland.com/rss1Sat, 22 Jul 2017 00:00:00 +0200<![CDATA[Magyarországi hírkörkép ()]]>


2017. július 22.


Személyre szabott hírkörképet szeretne? Kérjen ajánlatot!Július 22.: MagdolnaForint árfolyam július 21-én:

Euro: 291.55

USA-dollár: 212.07

Svájci Frank: 236.07
Politika
A határok védelme nemzeti feladat
„Amelyik ország nem tudja megvédeni a határát, az az ország nincsen” – idézi a Magyar Idők Orbán Viktor miniszterelnököt. Úgy fogalmazott: minden nemzet a zsebében viseli a marsallbotját, és amelyik ország Brüsszelre vár, megérdemli a sorsát. - Az a nemzet, amely nem tudja megvédeni az érdekeit, el fog tűnni - hangsúlyozta a kormányfő, aki értelmes munkamegosztási szorgalmazott az unión belül. Megítélése szerint az áradatot nem lehet Brüsszelből megállítani és jó migránspolitikát folytatni. - Nincs szükségünk közös európai menekültpolitikára és nincs szükségünk közös menekültügynökségre, abból csak káosz, baj és szenvedés lesz - jelentette ki. Szavai szerint Brüsszelben papírízű, nem működő javaslatokat dolgoznak ki, a leghumánusabb vezető szerepében tűnnek fel, miközben százával fulladnak a vízbe az emberek, nő a terrorveszély és az antiszemitizmus Európában. - Magyarország három hónapot várt az európai megoldásra a balkáni áradat idején, majd annak híján lezárta a határait, módosította a szükséges törvényeket, felépítetté a kerítést, megállította az áradatot. Ezt javaslom mindenkinek - fogalmazott Orbán Viktor. (Magyar Idők, 2017. július 22., 2. oldal)
Egészségügy
Tartós hiány a pánikbetegek gyógyszeréből
Országszerte hiány van abból a sok pánikbeteg számára nélkülözhetetlen gyógyszerből, amely a rohamok gyors enyhítésére szolgál. Az érintettek az utóbbi hetekben sorra járják a gyógyszertárakat, hátha találnak még egy dobozt valahol - tudta meg a Magyar Nemzet. A Xanax sublingualis 0,5 mg-os változatának szorongásoldó, nyugtató-altató, izomlazító és görcsgátló hatása van. A gyógyszernek nincs helyettesítője, és akár húsz perc alatt el tudja mulasztani a fellépő pánikrohamot. Az 1 mg-os változatból tavaly március óta mutatkozik tartós hiány az országban, mivel kivonták a forgalomból. Akkor ez azért nem okozott komoly gondot, mert továbbra is kapható volt ugyanaz a készítmény 0,5 mg-os verzióban. Ez az, amiből most elvétve találnak egy-egy darabot a betegek. A lap több patikát is megkeresett, és kiderült: nincs a gyógyszerből, és azt sem tudják pontosan megmondani, mikor lehet majd rendelni. Egy a gyártóhoz közeli forrás szerint valóban volt hiány a gyógyszerből, de a nagykereskedők már kaptak belőle. Azonban továbbra sem egyértelmű, hogy pontosan mikor jut el a gyógyszertárakba és onnan a betegekhez. A gyógyszer egyébként nem szerepel az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján található, átmeneti termékhiányokról tájékoztató listán, hivatalosan tehát semmi probléma nincs. (Magyar Nemzet, 2017. július 22., 1-4. oldal)


Nem praktizálhat a veszprémi nőgyógyász
Fél évre eltiltotta foglalkozásától a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottsága azt a veszprémi onkológus-nőgyógyászt, aki százezres összegeket kért gyógyíthatatlan rákosoktól műtétekért, vizsgálatokért - tudta meg a Népszava. Az orvos, Udvary János az eltiltás idejére fizetés nélküli szabadságot vett ki. Ez utóbbit már a Veszprém megyei kórház főigazgatója, Dávid Gyula közölte a lappal. Hozzátette: az orvos július 18-án maga tájékoztatta arról, hogy eltiltották az orvosi munkától és egyben kérte a féléves fizetés nélküli szabadságot. Mint emlékezetes: a doktort a Veszprémi Törvényszék jogerősen 2 év börtönbüntetésre ítélte, amit 5 évre felfüggesztett. A veszprémi nőgyógyász e hétig tovább kezelhette a betegeket. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) területi etikai bizottsága első körben megrovásban részesítette az orvost. A döntést követően óriási volt a felháborodás a szaktársai között, így több orvos - köztük Kincses Gyula egykori államtitkár - panaszt tett ellene. Az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport pedig nyílt levélben kérte a MOK etikai kollégiumától, hogy folytasson le tisztességes vizsgálatot. (Népszava, 2017. július 22., 3. oldal)
Hazai gazdaság
Lehetőségek Izraellel
Az energetika, a gépjárművek és a szolgáltatások exportját lehetne növelni a magyar-izraeli kereskedelemben - mondta Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató közgazdásza. Tavaly Izrael Magyarország 30. legnagyobb exportpartnere volt 100 milliárd forinttal a termékek kivitelén belül, és 23, a szolgáltatások exportjában 70 milliárd forinttal. (Magyar Idők, 2017. július 22., 12. oldal)
Mezőgazdaság
Földvédelmi program
A magyar kormány álláspontja szerint a fold véges természeti kincs, ezért olyanoknak kell földhöz jutniuk, akik termelni akarnak rajta - hangsúlyozta az agrártárca vezetője Brüsszelben, a mezőgazdasági és halászati tanács ülésén. Az uniós államok földforgalmi szabályozását, a spekuláció kérdéskörét lengyel kezdeményezésre Magyarország, Bulgária, Románia, Lengyelország, Litvánia és Szlovákia támogatásával tűzték napirendre. Fazekas Sándor közölte: a földvásárlást nem szabad, más árucikkekhez hasonló tőkeműveletnek tekinteni. (Magyar Idők, 2017. július 22., 12. oldal)
Pénzügy
Hitelezővé válhat az MNB
Egyre nagyobb az esélye annak, hogy a három hónapos betétet mint irányadó monetáris eszközt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lecseréli valami másra, ugyanis ez egyre jelentéktelenebb szerepet játszik - írta a jegybank legutóbbi kamatdöntéséhez fűzött kommentárjában Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Mint azt Németh a Magyar Időknek kifejtette, biztosat nem lehet tudni arról, hogy mi venné át a helyét, elképzelhető, hogy csereügyletes termék válna a központi eszközzé, lévén ezt a piacot amúgy is fejleszteni igyekszik az MNB. Az elemző úgy látja, az is elképzelhető, hogy a hitelkamat válna a jegybanki politika központi elmévé, vagyis szakítva az eddigiekkel a jegybank aktív hitelezővé válna ahelyett, hogy kezelné a bankok betéteit. Ugyancsak a három hónapos eszköz későbbiekben várható megszűnéséről írt Varga Zoltán, az Equilor technikai elemzője. Ő is azzal a lehetőséggel számol, hogy a jegybank átállhat az aktív, hitelezési oldalra, így a 2019-ben várható kamatemelési ciklus esetén nem kell tartani majd a jegybanki veszteségtől. (Magyar Idők, 2017. július 22., 14. oldal)

]]>
http://www.gyk.hu/index.php?workspace=rssHir&gyujtemeny=kk&id=1042963