<![CDATA[Gy&k - Magyaroszági hírkörkép]]> http://www.gyk.hu/images/gykimage.jpg <![CDATA[Gy&k - Hírek]]> http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=1 72 67 http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=kk hu-HU http://backend.userland.com/rss1Sat, 15 Feb 2020 00:00:00 +0100<![CDATA[Magyarországi hírkörkép ()]]>

2020. február 15.

Kolos, Georgina napja (holnap Julianna, Lilla napja lesz)

Forint árfolyam február 14-én:


Euro: 291.55

USA-dollár: 212.07

Svájci Frank: 236.07

Személyre szabott hírkörképet szeretne? Kérjen ajánlatot!
Belföld
Megtorpant a 7. cikkelyes eljárás
Februárban sem tárgyalnak a tagállamok EU-ügyi miniszterei a magyarországi és lengyelországi jogállam helyzetéről az úgynevezett 7. cikkelyes eljárás keretében — tudta meg a Népszava EU-s diplomáciai forrásokból. Utoljára tavaly decemberben volt napirenden a téma az Általános Ügyek Tanácsában, amikor a tárcavezetők meghallgatást tartottak a magyarországi média- és akadémiai szabadságról, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségéről. A tavalyi év utolsó napján leköszönt finn soros EU-elnökség féléves programjában előkelő helyen szerepelt a jogállam védelme. A januárban hivatalba lépett horvát EU-elnökség kisebb elánnal közelít a kérdéshez. Uniós képviseletük jogi szakértője egy brüsszeli rendezvényen nemrégiben azt mondta, hogy egyelőre konzultálnak a tagállamokkal, hogyan vigyék tovább a 7. cikkelyes eljárást. Információk szerint a február 25-ére tervezett tanácsülésen a miniszterek az “Egyéb napirendi pontok” keretében fogják meghallgatni az Európai Bizottság beszámolóját a jogállam előmozdítását szolgáló és valamennyi tagállamra kiterjedő éves értékelési rendszer idei bevezetéséről. (nepszava.hu, 2020. február 15., 08:00)
Oktatás
Az új Nat és szakképzési rendszer ellen tüntetett a PDSZ Budapesten
Az új Nemzeti alaptanterv (Nat) és a szakképzés átalakítása ellen tüntetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a fővárosban pénteken. Az érdekképviselet a szombatig tartó 19. kongresszusának első napján vonulásos demonstrációt tartott: a küldöttek az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé mentek, ahol sajtótájékoztatót tartottak. Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke bejelentést ígért március 2-ára. Úgy fogalmazott: "(.) fel fogjuk tárni azt a jogi módszert, azt a technikát, amellyel a munkabeszüntetés úgy megvalósulhat, hogy nem ütközik törvénybe, mégis alkalmas arra, hogy megálljon az élet, (.) egy-egy intézményben elgondolkozzanak a kollégák, hogy igazi joghátrány nélkül le tudják állítani a működést." Ez az üzenet nemcsak az oktatásnak szól, hanem "a megalázott közszféra egészének" - tette hozzá. Közölte, hogy március 2-án ismertetik, mikorra hirdetnek tiltakozási mozgalmat. Hozzáfűzte: két hetet adnak arra, hogy a kormány "fontolgassa" a bejelentést. (nyugat.hu, 2020. február 14., 21:52)
Egészségügy
Kórházi adósság: plusz 6 milliárdos kifizetésről döntött Varga és Kásler
Február 14-én - a már korábban az intézményekhez utalt dedikált források mellett - további közel 6 milliárd forint kerül kifizetésre az egészségügyi ellátás zavartalanságának biztosítása érdekében - erről döntött a pénzügyminiszter és az emberi erőforrások minisztere. Az egészségügyi szolgáltatók lejárt tartozásainak kiegyenlítésére a tárgyalófelek jóváhagyták azt a felosztási tervet, amelynek alapján azon szállítók követeléseit rendezik közel 19 milliárd forint összegben, akiknek a központosított adósságrendezési eljárás alá vont követelése nem haladja meg a 100 millió forintot, vagy a szállító állami, önkormányzati, illetve egyházi tulajdonban van. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő elindította a kiegészítő támogatási összegek utalványozását. A Magyar Államkincstár várhatóan szintén február 14-én intézkedik a kifizetésekről. A jóváhagyott javaslatban meghatározott összegeket a Korm. rendeletben meghatározottak szerint a NEAK a honlapján közzéteszi. (nepszava.hu, 2020. február 15., 21:03)
Hazai gazdaság
Magyar államadósság: jobbak a kilátások az S&P-nél
Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a hosszú és rövid lejáratú, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, "BBB/A-2" szintű besorolásának kilátását pénteken a Standard & Poor's hitelminősítő, mindenekelőtt a magyar gazdaság erőteljes növekedési teljesítményével indokolva a lépést. Egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings ugyancsak pénteken változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország szintén "BBB" fokozatú államadós-besorolását. A Standard & Poor's a magyar szuverén osztályzat kilátásának pozitívra javításához fűzött, péntek éjjel Londonban ismertetett értékelésében kiemelte: a pozitív kilátás azt jelenti, hogy a cég 24 hónapon belül javíthatja a magyar osztályzatot, ha Magyarország gazdasági teljesítménye a továbbiakban is erőteljesebb és kiegyensúlyozottabb lesz, mint a vele összehasonlítható besorolású társgazdaságoké. Az S&P hozzátette: javulhat a magyar osztályzat akkor is, ha az államháztartási hiány az előrejelzési távlatban jelentősen csökken. A hitelminősítő szerint a magyar államadósság-besorolás kilátásának pozitívra javítása a magyar gazdaság erőteljes növekedési kilátásait tükrözi. Indoklásában a cég kiemelte: azzal számol, hogy a magyar gazdaság erős növekedési környezetében is sikerül kordában tartani a makrogazdasági egyensúlytalanságokat. „Tavaly óta a magyar gazdaság növekedési üteme gyorsult, és meghaladta a Standard & Poor's várakozásait”. (index.hu, 2020. február 15., 06:49)
Mezőgazdaság
Nyárra elkészülhet a magyar gazdákat segítő stratégiai terv első változata
Az európai agrártámogatások tekintetében átmeneti időszakra számít az Agrárminisztérium, mivel az új Közös Agrárpolitika kidolgozásáig a 2014–2020-as időszak szabályozása marad érvényben egy éven keresztül. A minisztérium azt reméli, hogy az uniós források nem csökkennek nagyobb mértékben, mint amekkora anyagi veszteséget a Brexit okozott. - Azt látjuk, hogy a Közös Agrárpolitika keretén belül az európai mezőgazdaság irányába nőnek a környezetvédelmi elvárások, így az agrártámogatási rendszer mellé nagyon sok környezetvédelemmel összefüggő célt kell megfogalmazni – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Ismertette, a támogatáspolitika eszközeivel is segítenünk kell a gazdákat az ökológiai gazdálkodás finanszírozásától egészen a felszínre törő talajvizek szintjének csökkentéséig, és ezeket a következő időszakban nekünk érvényesítenünk és nyomon követnünk is kell. Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy jelen pillanatban tárgyalnak a Közös Agrárpolitika forrásairól a tagállamok vezetői. A minisztérium abban bízik, hogy az agrárpolitikára jutó források nem csökkennek majd nagyobb mértékben, mint amekkorát a britek kilépése okozott – tette hozzá. (magyarhirlap.hu, 2020. február 15., 03:20)
Ingatlanpiac
Nemcsak a vízszint magas a Balatonon
2016 óta tart a növekvő forgalom a Balatonnál, ami az árak növekedését is maga után vonta. 2019 nyarán tetőzött a fellendülés, azóta stagnál a piac. Már a befektetők jórészt bevásároltak, s a 20-25 millió forintos nyaralók szinte mind elkeltek. Az új érdeklődők egy része ezért már magasabb árkategóriában gondolkodik. Ingatlanos tapasztalat, hogy a balatoni drágulásnak nem látszik a vége. A Balaton-környéki települések árai átlagosan 28 százalékkal nőttek, mint egy évvel korábban. Jelenleg átlagosan négyzetméterenként 465 ezer forintot kérnek a tulajdonosaik. Míg Balatonfeny­ves-Balatonmáriafürdő környékén 300-400 ezer forintos négyzetméterárak szóródnak, addig a siófoki Arany- és Ezüstparton egymillió forintos négyzetméterárral is találkozhatunk. Míg Zamárdiban egy év alatt kisebb ütemben emelkedtek a nyaralók árai (négyzetméterenként átlag 507 ezer forintról nőtt 645 ezerre), addig Balatonszemesen meglódult a növekedés (281 ezer forintról 575 ezerre). Van, ahol csökkent az ingatlanár, mint például Szántódon, ahol azonban így is 800 ezer forint négyzetméterenként. Az egész éves kereslet kimutatható a balatoni ingatlanpiacon, de általános tapasztalat szerint a téli hónapok kevésbé alkalmasak a gyors értékesítésre, mert az időjárás meghatározó tényező abban, hogy megjöjjön a vevők vásárlókedve. Ennek megfelelően a balatoni ingatlanosok tavasszal még egy kis élénkülésre is számítanak a piacon. (infostart.hu, 2020. február 14., 16:47)
Pénzügy
Ennyi pénzt nem fizetett ki még eddig a Groupama
Idén rekordot döntött a februári bejelentések száma – derül ki a Groupama Biztosító adataiból: az elmúlt hat év februári kárbejelentéseinek átlagához képest 2020-ban közel négy és félszer annyi lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett a társasághoz. Érdekes jelenség az is, hogy a februári időszakokat vizsgálva, az extrém időjáráshoz köthető káreseményeken belül a viharkárok eddig átlagosan 64 százalékot tettek ki, ezzel szemben idén a 5500-at elérő kárbejelentések 96 százaléka érkezett viharkárral összefüggésben. „Vélhetően a klímaváltozás következtében a viharok egyre kevésbé szezonálisan és jóval nagyobb intenzitással csapnak le, mint ahogy azt korábban megszoktuk. A mért szélerősségek egyre többször meghaladják egy átlagos vihar szélerősségének mértékét, így jóval nagyobb pusztítást okozhatnak. Emellett a május környékén kezdődő, intenzív, heves esőzésekkel járó viharszezon időszaka is hosszabbá válhat a jövőben, ha a tengerek hőmérsékletének emelkedése miatt egyre több hurrikán erejű vihar éri el kontinensünk országait is” – hívta fel a figyelmet Vámos Levente, a Groupama Biztosító Szolgáltatási Centrumának főosztályvezetője. Az egyik legnagyobb lakásbiztosítóhoz, a Groupama Biztosítóhoz a februári viharokkal kapcsolatban ezidáig 5500 lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett a legfrissebb adatok szerint. A szakemberek még további bejelentésekre számítanak, így a károk száma összesen elérheti akár 6500 darabot is. (vg.hu, 2020. február 14., 16:01)
Színes, mozaik
Rajz- és festészeti kurzusokat indít márciustól a MANK Festőműhely
Rajz- és festészeti kurzusokat indít a MANK Festőműhely Szentendrén tavasszal. A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. márciustól júniusig a Szentendrei Régi Művésztelep alkotóival közösen, autentikus környezetben eleveníti fel a Nagybányai és a Szentendrei Iskola hagyományait. A nagy elődök tapasztalatain alapuló rajz- és festészeti szabadiskolai foglalkozásokat a művésztelepen alkotó művészek egyéni művészetpedagógiai, szakmai munkája segíti - közölték a szervezők. A közlemény szerint a tanulók kortárs festőművészek, képzőművészek vezetésével sajátíthatják el a klasszikus festészeti és rajztechnikákat, ugyanakkor a kortárs művészet rajzi, festészeti, képzőművészeti eszközeinek használatával is megismerkedhetnek a gyakorlatban a kurzusok során. A foglalkozásokat a Szentendrei Régi Művésztelep művészei - Buhály József, Knyihár Amarilla és Martin Henrik - vezetik. Mint írják, a szabadiskolai foglalkozások résztvevői tudásukhoz, gyakorlati tapasztalatukhoz és igényükhöz alkalmazkodó feladatokkal fejlődhetnek egyéni tanácsok, különböző módszerek és feladatok segítségével. (webradio.hu, 2020. február 15., 07:40)
]]>
http://www.gyk.hu/index.php?workspace=rssHir&gyujtemeny=kk&id=1069328