<![CDATA[Gy&k - Magyaroszági hírkörkép]]> http://www.gyk.hu/images/gykimage.jpg <![CDATA[Gy&k - Hírek]]> http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=1 72 67 http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=kk hu-HU http://backend.userland.com/rss1Sat, 30 May 2020 00:00:00 +0200<![CDATA[Magyarországi hírkörkép ()]]>


2020. május 30.

Janka, Zsanett napja (holnap Angéla, Petronella napja lesz)


Forint árfolyam május 29-én:


Euro: 291.55

USA-dollár: 212.07

Svájci Frank: 236.07

Személyre szabott hírkörképet szeretne? Kérjen ajánlatot!

Belföld
Tovább porlad a Jobbik
Szerdán három képviselő hagyta el a Jobbik parlamenti frakcióját: Varga-Damm Andrea, Sneider Tamás és Farkas Gergely, akik bejelentésük szerint független képviselőként folytatják. A kilépés érdekessége, hogy párttagságukról egyikük sem mond le. A döntés azt jelenti: nyílt háború kezdődik a Jobbikban a jelenlegi elnökség és az azzal elégedetlenek között. – Szabó Gábornál, a Jobbik országos választmányának elnökénél kezdeményezem, hogy hívja össze az országos választmányt, amire reményeim szerint napokon belül sor kerülhet – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Varga-Damm Andrea, a Jobbik frakciójából kilépett országgyűlési képviselő. Szavai szerint azt szeretnék, hogy a Jobbik 2003-as alapító nyilatkozatához hű vezetése legyen a pártnak. – Amennyiben a kérésünk nem teljesül, a Jobbiknak vége – szögezte le Varga-Damm Andrea. Hozzátette: nem gondolkodnak új párt vagy mozgalom létrehozásán. – Akiknek az agyában megfogalmazódott a kizárásom és Sneider Tamás parlamenti alelnöki pozícióból történő leváltása, azoknak fogalmuk sincs a politikáról – mondta. Varga-Damm Andrea szerint a jelenlegi elnökség hozzáállását szimbolizálja az is, hogy a tagság megkérdezése nélkül változtatták meg a párt logóját. A kilépéséről nyilatkozó Jakab Péter közölte: nem az a fontos, hogy ki megy el, hanem hogy ki marad. Azt is hozzátette, ő békejobbot nyújtott, de a három képviselő elutasította. (magyarnemzet.hu, 2020. május 28., 06:05)
Egészségügy
Június elsejétől kezdődnek az egészségügyi szűrések
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Magyar Nemzet megkeresésére adott tájékoztatása szerint június első napjaiban útnak indítják azokat az autóbuszokat, amelyek azokban a térségekben is lehetővé teszik a népegészségügyi szűrővizsgálatok elvégzését, ahol nincs ehhez szükséges infrastruktúra, vagy az ott élők csekély számban keresik fel az egészségügyi intézményeket. A programban elsődlegesen a kormányhatározatban nevesített felzárkózó települések érintettek, azonban a szűrőbuszokkal az ország valamennyi hátrányos helyzetű településére szervezhető vizsgálat. Hozzátették: a lakosság körében nagy az igény arra, hogy egyes szűrővizsgálatokat utazás nélkül, helyben tudjanak igénybe venni. Az NNK hangsúlyozta, hogy idén, tekintettel a járványügyi helyzetre, a szűrésbe vont páciensek számának meghatározásánál a biztonság maximális szem előtt tartása lesz az elsődleges szempont, a jövőben pedig arra törekszenek, hogy ne eseti, ad hoc jellegű programokat bonyolítsanak, hanem következetes szervezéssel, rendszerbe illesztetten valósuljon meg e tevékenység. A tavalyi tapasztalatokkal kapcsolatban a népegészségügyi központ közölte: a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézettel szoros együttműködésben életre hívták a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat programelemet, amellyel minden településen egységesen biztosították az általános állapotfelmérésen, kardiológiai és nőgyógyászati szűrővizsgálaton való részvételt, illetve – az arra jogosultaknak – a vastagbélszűrési egységcsomagot. (magyarnemzet.hu, 2020. május 27., 06:14)
Oktatás
Maruzsa: június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek
Június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek, a vidéki bölcsődék és óvodák hétfőtől, a fővárosiak pedig szintén június másodikától térnek vissza a "normális működési rendhez" - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi online sajtótájékoztatóján. Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: az iskolákban a tanév végéig, június 15-éig érvényben marad a tantermen kívüli digitális munkarend, a tanév hossza nem változik. Azonban június másodikától, ha az intézmény és a pedagógusok szükségét látják, kiscsoportos konzultációt, egyéni felkészítést már tudnak szervezni az elmúlt hónapok tudásának megerősítéséért, felzárkóztató jelleggel az iskolákban. Erről az intézmények dönthetnek. Tantárgyanként is szervezhetnek konzultációkat, a kis csoportok létszámát pedig központilag nem határozták meg, azok a helyi adottságoknak megfelelően alakíthatók ki - tette hozzá. Az óvodák és a bölcsődék kapcsán Maruzsa Zoltán kiemelte: nem kötelező ezekbe az intézményekbe vinni a gyerekeket, a járványügyi helyzet alapos indoknak minősül, ha a szülő azt kéri, hogy gyermeke otthon maradhasson. (ma.hu, 2020. május 24., 19:16)
Hazai gazdaság
Jelentős igény mutatkozik a munkahelyteremtő és a munkahelyvédelmi bértámogatásra
A munkahelyvédelmi bértámogatási program már 137 ezer ember állását védi 10 500 vállalkozásnál – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján. Bodó Sándor közölte: a munkahelyvédelmi bértámogatásra augusztus 31-ig lehet beadni az igényeket, a pályázatban pedig újabb könnyítéseket vezettek be. A munkahelyvédelmi támogatás mellett elindult a munkahelyteremtő bértámogatás is. Erre néhány nap alatt már 3200 munkahelyre adtak be pályázatot, négymilliárd forint igénnyel – mondta Bodó Sándor a távirati iroda beszámolója szerint. A kutatás-fejlesztés-innováció bértámogatásra eddig 750 cég pályázott, több mint 12 ezer munkavállalója után. Bodó Sándor kijelentette: „A hozzánk fordulóknak szinte kivétel nélkül tudunk segítséget nyújtani.” Hangsúlyozta, a koronavírus nehéz helyzetbe hozta a magyar gazdaságot, a káros hatásokat a kormány komplex intézkedési csomaggal mérsékeli, az adó- és járulékkedvezményeken, a hatékonyságnövelő és versenyképesség-javító támogatásokon túl munkaerőpiaci intézkedésekkel is védi az elmúlt tíz év eredményeit. (magyarhirlap.hu, 2020. május 30., 03:28)
Mezőgazdaság
Sok vállalkozás visszafogta a termelést
A baromfiágazatnak mintegy négymilliárd forint lehet a részesedése a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére a Gazdaságvédelmi Alap által biztosított 25 milliárd forintnyi többletforrásból. Ez a készülő jogszabálytervezetek szerint úgy valósulhat meg, hogy a termelők – ahogyan azt már az Agrárminisztérium is közölte – 3 milliárd forint értékben kaphatnak támogatást, a baromfiiparban tevékenykedő élelmiszeripari vállalkozások számára pedig egymilliárd forint juthat a 25 milliárdos forrásból az élelmiszeriparnak fenntartott 8 milliárdból. A termelők számára biztosított 3 milliárd forint pluszforrás a megemelt, úgynevezett de minimis keretet terheli, a támogatás alapja pedig a tervek szerint a tavalyi első negyedév teljesítménye lesz. A baromfiiparban tevékenykedő élelmiszeripari vállalkozások a foglalkoztatottak után igényelhetnének összesen körülbelül egymilliárd forintnyi támogatást. Ez arányos az ágazat súlyával – mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója. Közben a baromfiágazatban lassan megoldódni látszik a koronavírus-járvány következtében kialakult piaci probléma, de az ágazati szereplők nem számítanak arra, hogy ez rövid távú folyamat lesz. A fagyasztott baromfihúskészletek még a múlt héten is növekedtek, de Csorbai Attila szerint a szektor körülbelül most lehet a gödör alján, és a készletek ugyan lassan, de hamarosan elkezdenek kopni. A legtöbb országban a baromfitartó vállalkozások a termelés visszafogásával próbálták kezelni ezt az extrém piaci helyzetet, átlagosan mintegy 15 százalékkal csökkentek a telepítések. Ennek hatásai a rövidebb tenyészidejű fajoknál – például a csirkénél – hamarabb jelentkeznek, de már most érkeztek jelzések arról, hogy Csehországban nincs elegendő friss áru, így oda már magyarországi szállítmányok is érkeznek. Ez a fagyasztott készleteket még nem érinti, de a frissáru-piacon beindulhat az óvatos keresletnövekedés. (vg.hu, 2020. május 28., 07:15)
Autópiac
A vírushelyzet enyhülésével visszatérnek a vevők a használtautó-piacra
A koronavírus miatt bevezetett korlátozások lépcsőzetes feloldásával párhuzamosan újranyitottak az autókereskedések, ezzel párhuzamosan a vásárlók érdeklődése is fokozatosan visszatér a használtautó-piacon. A JóAutók.hu autós portálon a mélypontot jelentő március harmadik hetére 55 százalékra csökkent az érdeklődők száma február végéhez képest, a múlt héten viszont ez az arány már ismét 83 százalékon állt. - A májusi érdeklődők ráadásul (részben azért, mert egy részük számára a vásárlás egyre sürgetőbbé válik) a korábbinál jóval tudatosabban keresnek, ami abból is látszik, hogy a hirdetések nyomán indított telefonhívások száma május közepére már elérte a február végi „normál időszakban” regisztrált értéket is – magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. A használtautó-hirdetési portál az érdeklődők autóvásárlási szándékát az elmúlt napokban részletes kutatással is felmérte. A beérkező mintegy 6000 válasz alapján kiderült, hogy a vírushelyzet ellenére 46 százalékuk egy hónapon belül szeretne autót vásárolni. Ma már csupán alig negyedük ítéli közepesen vagy nagyon kockázatosnak meglátogatni az autókereskedéseket, és 26 százalékuk már legalább egy telephelyet személyesen fel is keresett ebben az időszakban. Az autóvásárlást tervező válaszadók 51 százaléka jelezte, hogy a vételt nem kívánja elhalasztani a koronavírus miatt. 28 százalék szerint 1-3 hónappal tolódik majd az új jármű beszerzése, míg 21 százaléknyian tudnak akár féléves csúszást is elképzelni eredeti terveikhez képest. (gazdasagportal.hu, 2020. május 29., 05:16)
Ingatlanpiac
Jócskán megváltozott az élet az irodaházakban
A lakhelyelhagyási korlátozások bevezetését követően, jóllehet a munkahely látogatása alapos indoknak minősült, mégis az volt az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület tapasztalata, hogy az irodába bejáró munkavállalók száma 30 százalék alá esett vissza. Nyilván ez is megakadályozta a járvány terjedését, és segítette a kormány intézkedéseit – mondta a szakmai szervezet elnöke. Ugyanakkor biztosítani kellett az irodaházakban a biztonságos munkavégzéshez szükséges feltételeket. A gépészeti berendezéseket is át kellett programozni, a külső levegő beszívását, a szellőztetés gyakoribbá tételét biztosítani kellett, a használt levegő visszakeverését és újbóli igénybevételét le kellett állítani – mondta Takács Ernő. A szakember kitért arra is, hogy a professzionális bérirodaházak műszaki berendezései a legmagasabb technikai színvonalon képesek működni, így megfelelnek a legszigorúbb követelményeknek. A levegő szűrésére használt berendezéseket, azok fertőtlenítését, a teljes légcsatorna fertőtlenítését azonnal el lehet végezni. Takács Ernő szerint a budapesti irodapiac 80 százaléka megfelel ezeknek a kihívásoknak. A szakember arra számít, hogy a vírushelyzet enyhülésével egyre többen térnek majd vissza az irodaházakba, tehát ez a 30 százalék alatti irodahasználat megnő és a nyár végére visszaállhat a korábbi szintre. (infostart.hu, 2020. május 25., 06:00)
Turizmus
Megduplázódtak a foglalások
Beindult az üdülési szezon, nyolc nap alatt megduplázódott a pünkösdi hosszú hétvégére megtett foglalások száma az egyik legnagyobb szállásfoglaló weboldal adatai szerint. Siófok, Eger, Balatonfüred, Zalakaros és Gyula a legvonzóbb úti célok. - Az idei pünkösd az első igazi hosszú hétvége, hiszen a húsvéti és a május elsejei pihenők alatt otthon maradt az ország – írta a Szallas.hu. A korlátozásokat feloldó intézkedések óta, május 11. és 18. között viszont megduplázódott az oldalon leadott foglalások száma, és azóta is exponenciálisan emelkedik. Felhívták a figyelmet arra, hogy mindenki egészségesen induljon útnak, és ügyeljen a más emberektől való távolság betartására. Szigetvári József, a Szallas.hu vezérigazgatója az elemzésben kifejtette: május 27-ig a szállodák többségében a kihasználtság még alacsony, ugyanakkor az utolsó pillanatban leadott foglalások módosíthatják azt. A pünkösdi hosszú hétvégére szóló foglalások kétharmada ötvenezer forint alatti kategóriát képvisel, az átlagos foglalási érték 49 ezer forint, ami mintegy kilencszázalékos emelkedés a tavalyihoz képest. A legtelítettebb nap május 30-a, szombat lesz. A többség átlagosan két éjszakára utazik. A foglalások mintegy kétharmada ellátás nélküli, tizenhat százaléka félpanziós, és egy százalék alatti azok aránya, akik teljes ellátást vagy all inclusive szolgáltatást kértek. Az oldal adatai alapján a tíz legnépszerűbb úti cél között van Nyíregyháza, Hévíz, Hajdúszoboszló, Miskolctapolca és Pécs is. A szálláshelyek többsége tartotta az átlagos árszintet, nem emeltek árat az ünnepi időszak miatt. A magyar települések túlnyomó részén még nem érte el a foglalások száma a tavalyit, de van néhány hely, ahol jelentős fellendülés látható. (magyarhirlap.hu, 2020. május 29., 03:27)
Pénzügy
Stabil első negyedévet zárt az MKB-csoport
Erős első negyedévet zárt az MKB-csoport az idén, a bankot stabil tőke- és likviditási helyzetben érte a koronavírus-járvány okozta piaci nyomás márciusban – foglalta össze Ginzer Ildikó üzleti és általános vezérigazgató-helyettes a hitelintézet eredményeit ismertetve. Hozzátette: a mélypontot március vége jelentette, azonban gyorsan és hatékonyan igazították a működésüket a járvány miatt megváltozott körülményekhez, kihívásokhoz. A csoport korrigált konszolidált adózás utáni eredménye 7,9 milliárd forint volt idén az első negyedévben, 5,5 milliárd forinttal és 230 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában. A bruttó bevétel 56,3 százalékkal 17,4 milliárd forintra nőtt. Az ügyfélportfólió gyors gyarapodásának köszönhetően a mérlegfőösszeg 5,8 százalékkal 2029,9 milliárd forintra emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A saját tőke enyhén csökkent, 188,6 milliárd forintra a tavaly év végi 198,5 milliárd forintról. Az első negyedévben a működési költség 3,2 százalékkal 9,9 milliárd forintra kúszott fel. A negyedévi 8,62 százalékos hitelállomány bővülésének hátterében elsődlegesen a vállalati kintlévőségek növekedése áll – jelezte Ginzer Ildikó. Az állományi adatokra a Covid–19-járvány miatti moratórium még csak mérsékelt hatást gyakorolt. Az MKB-csoport lízingállománya 2020 első negyedévének végén 172,2 milliárd forint volt, ami 11,5 százalékos növekedés egy év alatt. (magyarnemzet.hu, 2020. május 28., 07:48)]]>
http://www.gyk.hu/index.php?workspace=rssHir&gyujtemeny=kk&id=1071440