<![CDATA[Gy&k - Magyaroszági hírkörkép]]> http://www.gyk.hu/images/gykimage.jpg <![CDATA[Gy&k - Hírek]]> http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=1 72 67 http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=kk hu-HU http://backend.userland.com/rss1Fri, 17 Nov 2017 00:00:00 +0100<![CDATA[Magyarországi hírkörkép ()]]>


2017. november 17.
Személyre szabott hírkörképet szeretne? Kérjen ajánlatot!
November 17.: Hortenzia, Gergő
Forint árfolyam november 16-án:


Euro: 291.55

USA-dollár: 212.07

Svájci Frank: 236.07
Politika
Iránytű: A Fidesz a legmegosztóbb párt
Csak a megkérdezettek harmada szerint lenne esélye egy baloldali-liberális pártokból álló összefogásnak arra, hogy legyőzze a Fideszt a jövő évi országgyűlési választáson – írja a Magyar Nemzet az Iránytű Intézet októberi felmérése alapján. A kutatás szerint a választók 62 százaléka úgy vélekedik, hogy nincs esélye a balliberális oldalnak, míg öt százalék nem tudja megítélni a kérdést. Az abszolút többség (51 százalék) szerint a Fidesz Vona Gábort, a Jobbik elnökét tartja legnagyobb ellenfelének, míg 18 százalék állította, hogy Gyurcsány Ferenc lehet a legfőbb vetélytárs. Szél Bernadettet, az LMP miniszterelnök-jelöltjét a megkérdezettek öt százaléka tartotta a Fidesz legnagyobb ellenfelének, míg Molnár Gyula szocialista pártelnököt a választók egy százaléka. Egy-egy százalékot kapott Juhász Péter, az Együtt, Karácsony Gergely, a Párbeszéd és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is. (Magyar Nemzet, 2017. november 17., 3. oldal)
Egészségügy
A terápia első lépése: leszokni a dohányzásról
Magyarországon több mint félmillió embert érint a COPD, azaz a krónikus obstruktív tüdőbetegség, amiért kilencven százalékban az aktív vagy passzív dohányzás felel – hangzott el a COPD világnapján tartott tegnapi sajtótájékoztatón. - Bár a legtöbben mára tisztában vannak a dohányzás káros hatásaival, csak kevesen tudják, hogy következményei öröklődnek is: ha a nagyszülő dohányos, az unokáinak nagyobb valószínűséggel lesz tüdőbetegsége, függetlenül attól, hogy a szülők rágyújtottak-e valaha is - emelte ki Horváth Ildikó, a Magyar Tüdőgyógyász-társaság elnökségi tagja. A COPD - más néven tüdőfogyatkozás - világszerte 329 millió embert érint, és a WHO szerint 2030-ra a harmadik leggyakoribb halálozási ok lehet az agyvérzés és a szívinfarktus után. - Nagyon sokan túl későn fordulnak orvoshoz, a dohányzás természetes velejárójának tartva a köhögést, a nehézlégzést, a fokozott nyáktermelést vagy a sípoló hangú kilégzést, holott ezek mind a COPD tünetei lehetnek - hangsúlyozta Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója. A betegség következménye lehet a fizikai terhelhetőség beszűkülése is, akár már két emeletnyi lépcsőzés után fulladni kezdenek az érintettek. Minél korábban ismerik fel a betegséget és kezdik meg a személyre szabott terápiát, annál nagyobb esély van arra, hogy lassítsák a tüdő további romlását. (Magyar Idők, 2017. november 17., 5. oldal)


Ingyenes oltás a pedagógusoknak
Más rizikócsoportok mellett az idei évtől ingyenesen kaphatnak influenza elleni védőoltást a pedagógusok is - jelentette be Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos csütörtökön Szegeden. Az Országos Közegészségügyi Intézet főigazgató-helyettesi posztját is betöltő szakember a háziorvosok és megyei szakdolgozók számára rendezett tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón elmondta, összesen 1,3 millió adag ingyenes vakcina áll rendelkezésre a kor és foglalkozás szerint megállapított rizikócsoportok számára. (Magyar Nemzet, 2017. november 17., 3. oldal)
Külpolitika
Egyiptom dicsérete
A parlament elnöke közölte, hazánk határozottan támogatja az egyiptomi kormány terrorizmus megfékezésére irányuló erőfeszítéseit. A Kairóban tárgyaló Kövér László nem mulasztotta el megjegyezni, hogy fontosnak tartja Egyiptom stabilizációs szerepét a migrációs hullámok kezelésében és az Európára nehezedő nyomás enyhítésében. (Népszava, 2017. november 17., 8. oldal)
Hazai gazdaság
Átadták Kecskeméten az indiai lökhárítógyárat
Magyarország legnagyobb előnye a magyar emberek felkészültsége és szaktudása, ezért fontos, hogy az itt beruházók ne csak profitot akarjanak előállítani, hanem a legértékesebb „vagyontárgyunkba”, a munkások tudásába és képzésébe is befektessenek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Kecskeméten, az indiai tulajdonú Samvardhana Motherson Group (SMG) beruházásaként létrejött SMP (Samvardhana Motherson Peguform) Kecskemét gyár ünnepélyes megnyitóján. A cég tulajdonosa a duális képzés finanszírozásában is részt vállal, így segítve, hogy olyan középiskolák és egyetemi tanszékek működjenek, amelyek versenyképes tudást adnak a fiataloknak. A miniszterelnök hangsúlyozta: 2017. január elseje óta a maival együtt 32 új, nagy méretű üzemet adtak át Magyarországon. (Magyar Idők, 2017. november 17., 12. oldal)
Vállalatok és piacok
Beindul a kínai konténerforgalom
Sokszorosára nőhet a Magyarországra irányuló kínai konténerforgalom, miután együttműködési megállapodást kötött a kínai Hszian Nemzetközi Szárazföldi Kikötő Befektetési és Fejlesztési Vállalat, a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége, a Mahart Container Center Kft., a CECZ csoporthoz tartozó Ghibli Szállítmányozási Kft., valamint a Záhony-Port Zrt. A szövetség számolt be korábban arról is, hogy elindult a kínai-magyar konténeres irányvonati forgalom, augusztusig közel 40 vonat és mintegy 1400 konténer érkezett Magyarországra. (Magyar Nemzet, 2017. november 17., 7. oldal)
Kiskereskedelem
Már feszültek a Tesco dolgozói a közelgő karácsony miatt
Túlórák, szabadnapok nélküli munkahét, az igényelt szabadságok visszatartása - a legtöbb áruházban ez jellemzi a Tescónál dolgozók adventi időszakra kiadott munkaidő-beosztását az idén - tudta meg a Magyar Idők. Több munkavállaló azt jelezte, hogy a multicégnél a létszámhiány miatt a tavalyi szezonhoz hasonlóan ismét feszült időszakra készülhetnek decemberben. - Advent három hétvégéjén mindkét nap dolgoznom kell, és van olyan hét decemberben, amikor csupán egyetlen szabadnapom lesz. Közvetlenül az ünnep előtt mindössze egy napot tudok majd készülődni a családi karácsonyra, holott már hetekkel ezelőtt azt kértem, az idén legyenek megértőbbek a beosztásomat illetően - panaszolta az egyik fővárosközeli hipermarket alkalmazottja, aki megerősítette, továbbra is nagy gondot okoz az üzletekben létszámhiány. Emiatt számos egységben túlóráztatással oldják meg a munkavégzést, és van olyan áruház, ahol decemberre visszaállítják az éjszakai árufeltöltés rendszerét, noha még így sem sikerül minden folyamatot az előírások szerint teljesíteni. Így például - ahogy arról a Tesco dolgozói és a munkáltató közötti belső levelezőrendszerbe feltöltött fotó és jelzés is tanúskodik - az árufeltöltés, a raktárak, illetve a beszállított termékek kezelése is problémákba ütközik. (Magyar Idők, 2017. november 17., 12. oldal)
Ingatlanpiac
Elképesztő különbségek a lakásárak között
Óriási különbségek alakultak lei az országon belül a lakásárakban. A legdrágább utcában kínált lakás egyetlen négyzetméterének árából 247 négyzetmétert lehetne venni a legolcsóbb utcában – írja a Magyar Nemzet az Ingatlan.com összeállítása alapján. Az ingatlanhirdetési portál elemzése szerint a legmagasabb ár a főváros II. kerületében, a Bogár utcában található lakóingatlanokhoz köthető, amelyek négyzetméterét átlagosan 1,486 millió forintért kínálják eladásra. A második helyen a főváros V. kerületében lévő Sas utca áll, ahol négyzetméterenként 1,485 millió forintért várnak vevőre a lakások. A harmadik helyet a szintén V. kerületi Akadémia utca szerezte meg, amelynek négyzetméterenkénti ára 1,435 millió forint. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a megkötött adásvételi szerződések szerint jellemzően az V. kerület a legdrágább. Ezt mutatják az adásvételekről szóló hivatalos statisztikák is: a Központi Statisztikai Hivatal novemberben publikált, utcaszintre lebontott adatai szerint 2016-ban például a legdrágább az V. kerületi Vigadó tér volt, ahol átlagosan 1,9 millió forintos négyzetméteráron keltek el a lakások. Szintén az V. kerületben, a Kossuth téren egy lakásért átlag 1,15 millió forintos négyzetméterárat fizetett az új tulajdonos. (Magyar Nemzet, 2017. november 17., 7. oldal)
Turizmus
Dobogón a régióban: nőtt a hotelek bevétele
A háromcsillagos szállodák teljesítménye javult a legnagyobb mértékben Magyarországon az év első kilenc hónapjában - derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZESZ) legfrissebb trendriportjából. Eszerint a háromcsillagos hotelek egy kiadható szobára jutó szobaárbevétele (REVPAR-mutató) 8306 forinttal, országosan 20,4 százalékkal múlta felül a tavalyit, Budapesten pedig 34,7 százalékkal 11 281 forintra emelkedett. Január és szeptember között a kelet-közép-európai régióban vizsgált öt főváros - Bécs, Budapest, Prága, Pozsony, Varsó - között Budapest a REVPAR alapján 67,6 euróval a 3. helyet érte el Bécs és Prága mögött. Az első háromnegyed évben a hotelek bruttó szobaárbevétele 189,9 milliárd forintra, az összes forgalom 314 milliárd forintra nőtt. A budapesti szállodák az első fél évben 24 százalékkal magasabb, 102,5 milliárd forint bruttó szobaárbevételt és 155,42 milliárd forint forgalmat értek el, utóbbi 22 százalékos növekedést jelent. Könnyid László, a szállodaszövetség elnöke a Magyar Időknek korábban elmondta, idén az elmúlt évek egyik legerősebb karácsonyi szezonja várható a magyarországi szállodákban, a forgalom a tavalyinál átlagosan 10-15 százalékkal magasabb lehet. (Magyar Idők, 2017. november 17., 16. oldal)
Pénzügy
Százezer autós válthat kötelezőt
Félidejéhez érkezett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) év végi kampánya, de az átlagosan 15-20 százalék közötti díjnövekedés ellenére sem várnak 100 ezernél több lakossági szerződésváltót. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége számítása szerint a személyautóknak már csupán 32 százaléka érintett az év végi átkötési időszakban, és tízből kilenc szerződésváltás az alkuszokon keresztül zajlik – írja a Magyar Nemzet. Utóbbiak szerepét növeli, hogy egy törvénymódosítás nyomán a jövőben a kgfb-szerződéseket is teljesen elektronikus úton lehet megkötni. (Magyar Nemzet, 2017. november 17., 7. oldal)

]]>
http://www.gyk.hu/index.php?workspace=rssHir&gyujtemeny=kk&id=1046956