<![CDATA[Gy&k - Magyaroszági hírkörkép]]> http://www.gyk.hu/images/gykimage.jpg <![CDATA[Gy&k - Hírek]]> http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=1 72 67 http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=kk hu-HU http://backend.userland.com/rss1Sat, 20 Jan 2018 00:00:00 +0100<![CDATA[Magyarországi hírkörkép ()]]>

2018. január 20.Személyre szabott hírkörképet szeretne? Kérjen ajánlatot!Január 20.: SebestyénForint árfolyam január 19-én:


Euro: 291.55

USA-dollár: 212.07

Svájci Frank: 236.07
Belpolitika
Új pártokat regisztrált az NVB
Újabb húsz jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra pénteki ülésen a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ezek a következők: a Kell az Összefogás Párt, az Értünk Értetek-A Hiteles Párt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Magyar Liberális Párt-Liberálisok, a Kdesz-Magyar Polgári Szövetség, a Nemzeti Zöld Koalíció, az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt, a Hátrányos Helyzetűek Pártja, a Demokrata Párt, a Momentum Mozgalom, a Kereszténydemokrata Néppárt, á Magyar Munkáspárt, a Hajrá Magyarország! Párt, a Jó Út Magyar Polgári Párt, a NET Párt, az Európai Cigányok Demokratikus Pártja, a Magyar Demokratikus Unió, a Szövetség a Szent Korona Országáért Konzervatív Párt, a Mi Pártunk-IMA, és az Aquila Párt. (Magyar Idők, 2018. január 20., 4. oldal)
Oktatás
Tüntetésre váltották a tanórákat a diákok
- Felébredtünk! - skandálta péntek délután közel négyezer diák, akik a „Ne menj ma suliba!” címmel meghirdetett diákdemonstráción az elavult és igazságtalan oktatási rendszer ellen emelték fel a szavukat. A civil diákok által elindított, a Független Diákparlament által felkarolt demonstráció a rendszerváltás utáni évtizedek első tisztán tanulók által szervezett tüntetése, amely nem keverendő össze a jóval szervezettebb felsőoktatási hallgatói önkormányzati demonstrációkkal. Bár elsőre váratlannak tekinthető a fiatalok fellángoló elégedetlensége, a Magyar Nemzet által meghallgatott panaszokból kitűnik, hogy a diákoknál egyszerűen - ahogy egyikük fogalmazott - „betelt a pohár” a túlterheltségük miatt. Érzékelhető, hogy a két esztendeje indult oktatási tüntetések - bár erős diáktámogatottsággal bírtak - főleg a tanárok és a szülők által szorgalmazott pontokban próbáltak eredményt kicsikarni a kormánytól. Az akkori tiltakozások többnyire kifulladtak, részalkukkal pedig a tanári kart is leszerelték, illetve a Klebelsberg Központ (KK) katasztrofális költségvetési lyukait is betömték, a diákok életében azonban érdemi változás nem következett be. A diákok az 1848-as 12 ponthoz hasonlóan fogalmazták meg a „Mit kíván a magyar diákság?” pontjait. Olyan demokratikus jogokat követelnek, mint például hogy maguk választhassák meg a diákönkormányzatot segítő tanárokat, vétójogot kapjanak, az őket szorosan érintő oktatási kérdésekben, illetve szeretnék elérni a tanórák számának radikális csökkentését és a szélesebb szólásszabadságot is. (Magyar Nemzet, 2018. január 20., 1-4. oldal)
Egészségügy
Százmillió forintból újul meg két csepeli rendelő
Mintegy százmillió forintból újítják fel Csepelen a Táncsics Mihály utcai és a Csikó sétányon lévő háziorvosi rendelőt - jelentette be a XXI. kerület polgármestere tegnapi sajtótájékoztatóján. Borbély Lénárd elmondta, a felújítás 52,5 millió forint európai uniós és 43 millió forint önkormányzati önrészből valósul meg. Az energetikai rekonstrukció során felújítják a rendelők homlokzatát, kicserélik az ajtókat és az ablakokat. Annak érdekében, hogy a rendelők ne csak kívülről szépüljenek meg, javaslatot tesz majd arra, hogy saját forrásból a rendelők belső tereit is felújítsák, tette hozzá. (Magyar Idők, 2018. január 20., 6. oldal)
Hazai gazdaság
Most is késtek a karácsonyi pakkok
Úgy tűnik, alábbhagyott a magyarokban a Black Friday-s vásárlási láz, a legutóbbi akciós napon legalábbis - saját bevallásuk szerint - kevesebben vásároltak, mint az azt megelőző évben. Míg ugyanis 2016-ban 2,1 millió internetező vásárolt a webáruházakban a fekete pénteki akció keretében, addig tavaly novemberben csupán 1,7 millió – közölte az eNET Internetkutató a decemberi felmérésére alapozva. A visszaesés elsőre meglepő lehet, hiszen előzetesen még kétszer ennyien állították, hogy kihasználják majd az akciókat. A vásárlók ugyanakkor nem mindig költenek annyit, amennyit terveznek, pláne, ha nem találkoznak igazán kedvező engedményekkel. A kutatás szerint éppen ez történt a 2017-es Black Friday-n: a vásárlók fele visszafogott, tizede elhanyagolható mértékű árengedményeket talált csupán a webáruházakban. Hét százalékuk azt is sérelmezte, hogy nem a termék utolsó árából, hanem egy korábbi listaárból adták a kedvezményt az e-kereskedők. A megfontoltabb vásárlás hátterében ugyanakkor valószínűleg nem a tényleges árengedmények hiánya áll, hanem inkább az, hogy a webáruházak egyre kevésbé képesek az újdonság erejével ható akciókkal előállni, hiszen a legnagyobbak egész évben a „készletkisöprés”, „áfa-elengedés”, „árzuhanás” világában forognak. (Népszava, 2018. január 20., 6. oldal)
Élelmiszerbiztonság
Kevesebb kihágás volt az élelmiszerek forgalmazásában
A főbb szabálytalanságokat tekintve javultak a 2017-es téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés eredményei az előző évekhez viszonyítva: a megvizsgált termékeknek tavaly 1,9 százalékát kellett kivonni a forgalomból, szemben a 2016-os adattal, amikor ez az arány 4,2 százalék volt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal (Nébih). A decemberi ellenőrzések során a vizsgált több mint 16 ezer magyar és külföldi tételből 311-et kellett kivonni, ami több mint 14 tonna élelmiszert jelent. A feltárt szabálytalanságok miatt 64 esetben figyelmeztetést adtak ki, 25 alkalommal korlátozták az adott egység tevékenységét, 143 esetben pedig bírságot szabtak ki, összesen 11,5 millió forint értékben. A Nébih egy hónap alatt 3441 egységet ellenőrzött. Leggyakrabban higiénés hiányosságokat találtak, ami egyszázalékos növekedést mutat a 2016-os adatokhoz képest. Kismértékben szaporodtak a termékek minőségével és összetételével, valamint a dolgozók képzettségével, alkalmasságával kapcsolatos hibák is, ugyanakkor 2,2 százalékról 1,6 százalékra csökkent a nyomonkövethetőségre vonatkozó hiányosságok aránya. (Magyar Idők, 2018. január 20., 15. oldal)
Külföldi gazdaság
A devizahiteles javára döntöttek
Semmissé nyilvánított egy svájcifrank-alapú hitelszerződést a szlovén legfelsőbb bíróság arra hivatkozva, hogy a bank nem tájékoztatta ügyfelét a devizahitelek magas kockázatáról - közölte a szlovén sajtó. Robert Preninger, a hitelfelvevő ügyvédje elmondta: ügyfelének így csak az eredeti hitelösszeget kell visszafizetnie a banknak. Szerinte ez az első hasonló jogerős ítélet Szlovéniában és az Európai Unióban is. Nem tudni, ez igaz-e, de tény, hogy Magyarországon a Kúria volt az, amely mindig megváltoztatta a devizaadósnak kedvező első- vagy másodfokú ítéletet. (Magyar Nemzet, 2018. január 20., 7. oldal)Pénzügy
Újítaniuk kell a bankoknak
A következő két évben biztosan megmarad a mostani kedvező gazdasági környezet és a szereplők bizalma, erre fog építeni a bankrendszer is - mondta a napokban tartott bécsi Euromoney-konferencián Mauro Giorgio Marrano, az Unicredit közép-európai térségi szakértője. Mint az olasz pénzintézet regionális felméréséből kiderül, jelenleg némileg eltérő pálya mutatkozik az egyes európai piacokon a növekedésben és a hitelezésben: ahol eddig jelentős volt a bővülés, ott lassulás, míg az eddig elmaradó piacokon gyorsulás várható, és ez a hitelezésben is megmutatkozik. A térség legfontosabb éves pénzügyi összejövetelén általánosságban kedvezőek voltak a vélemények. Az európai bankárok ügyfeleik javuló jövedelmi helyzetével - legyen szó a lakosságról vagy vállalatokról - számolnak, miközben egyre közelebbinek látszik az Európai Központi Bank kamatemelési szakaszának kezdete is, ami a bankok jövedelmezőségét is megdobná. A volt szovjet tagállamok gazdasági vezetői is bizakodóak, nem tartanak attól, hogy a mostani vagy esetleges további szankciók Oroszország ellen kedvezőtlen tovagyűrűző hatással lennének a térségükre, ahol eközben egyre erősebbé válik a kínai hatás. Mint az Unicredit felméréséből kiderül, nálunk és a régió többi országában a lakosság fele készpénzben tartja a vagyonát, szemben a nyugat-európai egyharmados aránnyal. Marrano elmondása szerint ez a jelenlegi lemaradás a bankrendszer és az ügyfelek számára is kedvező lehetőségeket ad, hiszen ennek a pénzmennyiségnek a bevonzásához a hitelintézeteknek is szélesebb szolgáltatási palettával, az ügyfelek meggyőzését jobban szolgáló ajánlatokkal kell reagálniuk. (Magyar Idők, 2018. január 20., 14. oldal)

]]>
http://www.gyk.hu/index.php?workspace=rssHir&gyujtemeny=kk&id=1048883