<![CDATA[Gy&k - Magyaroszági hírkörkép]]> http://www.gyk.hu/images/gykimage.jpg <![CDATA[Gy&k - Hírek]]> http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=1 72 67 http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=kk hu-HU http://backend.userland.com/rss1Sat, 17 Aug 2019 00:00:00 +0200<![CDATA[Magyarországi hírkörkép ()]]>

2019. augusztus 17.

Jácint napja (holnap Ilona napja lesz)

Forint árfolyam augusztus 16-án:


Euro: 291.55

USA-dollár: 212.07

Svájci Frank: 236.07

Személyre szabott hírkörképet szeretne? Kérjen ajánlatot!

Belpolitika
Elhagyják a jelképeiket a Jobbik polgármesterei
Az önkormányzati választásokhoz közeledve egyre inkább az látszik, hogy a Jobbik nem állít saját polgármesterjelölteket az őszi választáson. Pedig - az interneten fellelhető adatok szerint - tizennégy jobbikos vagy a Jobbik által támogatott polgármester van jelenleg az országban. A nagyobb városokban, mint Tapolca, Ózd, Törökszentmiklós vagy Békéscsaba, a jelenlegi településvezetőket adó Jobbik a balliberális pártokkal összeállva készül az őszi megméretésre, így például Ózdon Janiczak Dávid, Tapolcán Dobó Zoltán, Törökszentmiklóson Markot Imre az egykor gyűlölt balliberális oldalt is képviseli. Érdekesség, hogy Békéscsabán nem a jelenleg regnáló, jobbikos Szarvas Péter, hanem a DK-s Dancsó Tibor a közös ellenzéki polgármesterjelölt, vagyis a Jobbik még embert is vesztett a baloldallal kötött megállapodással. Erről pénteken adott ki közleményt a Békéscsabai Ellenzéki Összefogás, melynek a Jobbik is része. Szarvas Péter egyébként a Hajrá, Békéscsaba! Egyesület színeiben függetlenként elindul a megyeszékhelyen, ráadásul a Fidesz támogatásával. A kisebb településeken egyelőre nem tudni, melyik jobbikos polgármester indul újra, és milyen színekben, információink szerint van olyan község, ahol a polgármester már nem tart igényt a Jobbik támogatására, több helyen pedig az is elképzelhető, hogy egy ellenzéki összefogás keretében civil szervezet áll majd be a polgármesterjelölt mögé, így a Jobbik, mint párt ezeken a településeken sem állítana önállóan senkit. Dudás Róbert, Mátraballa jobbikos polgármestere pár napja jelentette be, hogy nem indul újra a településért, kérdés, hogy a Jobbik ad-e jelöltet a Heves megyei falunak. Mindez jelentheti azt, hogy a Jobbik már nem bízik saját erejében és népszerűségében, ezt egyébként a május EP-választáson elért csúfos, 6 százalékos eredmény indokolná is. (Magyar Nemzet, 2019. augusztus 17., 4. oldal)
Egészségügy
Se nyugdíj, se pótlék - ellátás nélkül az orvosok
Immár két hónapja nem kap nyugdíjpótló ellátást a közkórházakban dolgozó idős orvosok egy része. Hiába adták be továbbfoglalkoztatási kérelmüket időben a kormányzatnak, késve kaptak választ, így a munkáltatók nem igényelhették meg időben az ellátásukat, a problémát azóta sem sikerült megoldani – írja a Népszava. Hat évvel ezelőtt döntött úgy az Orbán-kormány, hogy a közszférában dolgozóknak választaniuk kell a nyugdíj és a munka között. Ugyanis nem kaphatnak egyidejűleg munkabért és időskori juttatást. Az egészségügyben a nyugdíjas korú orvosok és szakdolgozók továbbfoglalkoztatására is kizárólag akkor kerülhet sor, ha a munkáltatójuk előzetes kormányzati hozzájárulást szerez. Ha ez sikerült, akkor a nyugdíj helyett az azzal megegyező összegű jövedelem-kiegészítést kapnak az idősebb közalkalmazottak. A rendszerben dolgozó mintegy 17 ezer közalkalmazott gyógyító közül öt-hatezren dolgoznak úgy, hogy megkapják a közalkalmazotti bérüket és mellé a nyugdíjuk helyett járó nyugdíj-pótló jövedelem-kiegészítést. Ez utóbbit azonban június óta főként azoknak az orvosnak nem fizették ki, akiknek idén járt le a három évre szóló engedélyük. Ezt ugyan a szükségesnél hetekkel később megkapták, de a munkabér mellé járó nyugdíjpótló ellátást nem. Egy érintett a lapnak azt mondta: ha nem lennének tartalékai, nagyon nehezen tudná biztosítani a megélhetését. Röntgenorvosként havi nettó 200 ezer forintot kap, ebből a közüzemi és egyéb számlák rendezése után nem sok marad. A járandósága elmaradásával kapcsolatban azonban hiába kérdezi munkáltatóját, az csak újabb papírokat kér tőle és zavaros válaszokat ad. Miközben a nyugdíjpótló összeg visszatartása alapjogokat sért, az érintett orvossal időközben a munkáltatója aláíratott egy nyilatkozatot, hogy problémájáról nem beszélhet a nyilvánosság előtt. Weltner János sebész egyike azoknak, akik két hónapja nem kapják meg a nyugdíjpótló ellátásukat. Szerinte az okozza a problémát, hogy egy friss és fontos jogszabály-változtatásról nem tájékoztatták az érintetteket. (Népszava, 2019. augusztus 17., 4. oldal)
Hazai gazdaság
Megerősítette a besorolást a Fitch Ratings
Megerősítette pénteken Magyarország "BBB" szintű, befektetési ajánlású államadós-besorolását változatlan stabil kilátással a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő a péntek este Londonban ismertetett döntés indoklásában kiemelte: a magyar szuverén osztályzat egyrészről a magyar gazdaság erőteljes szerkezeti mérőszámait, a hasonló besorolású államadósokénál erősebb és stabilabb makrogazdasági teljesítményt, másrészről a magas államadósság-rátát, valamint a szakpolitikai döntések kiszámíthatatlanságából és a pro-ciklikus gazdaságpolitikából eredő kockázatokat veszi figyelembe. A Fitch Ratings hangsúlyozta azt is, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) növekedési üteme reálértéken mérve az elmúlt öt évben valamelyest felülmúlta a "BBB" besorolású többi szuverén adós növekedésének jelenlegi mediánértékét, és ennek hajtóerejét az erőteljes hazai fogyasztás, valamint a beruházások adták. A magyar gazdaság növekedése az idei második negyedévben kissé lassult, de továbbra is robusztus, és nincs sok jele a makrogazdasági egyensúlyhiány kialakulásának. A feszes munkapiaci helyzet és az erőteljes bérnövekedés felhajtotta a magánszektor fogyasztását, és az utóbbi években a beruházási érték növekedése is gyorsult, mindenekelőtt az Európai Unió folyósításainak hatására - áll a Fitch elemzésében. A hitelminősítő kiemeli, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozása szerint a beruházási érték 2019 végére eléri a hazai össztermék 28 százalékát, és ez a legmagasabb arány lenne az Európai Unión belül. A Fitch Ratings a magyar osztályzat pénteki megerősítéséhez fűzött elemzésében közölte ugyanakkor, hogy a továbbiakban a magyar gazdaság növekedésének fokozatos lassulására számít. (tozsdeforum.hu, 2019. augusztus 17., 08:10)


Trenddel szemben a hazai gazdaság
Magyarország úgy tudta az idei második negyedévben az Európai Unió legnagyobb növekedését felmutatni, hogy közben legfontosabb külpiacunkon és beruházónknál egyre borúsabbak a gazdasági mutatók. Németország gazdasága negyedéves összevetésben zsugorodott, éves összevetésben is mindössze 0,4 százalékkal bővült a második negyedévben, mindemellé a kedvezőtlen bizalmi mutatók alapján már a különböző recessziós forgatókönyvekről írnak a közgazdászok. Ami a legérdekesebb, hogy a gyenge német teljesítmény oka nagyrészt az autóiparban keresendő, miközben Magyarországon épp a német autógyártók játszották az egyik legfontosabb szerepet az öt százalékot meghaladó korrigált második negyedéves GDP adatban. - Az eltérés a német és a magyar autógyártás között valóban érdekes – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére Liam Peach, a londoni Capital Economics elemzőház szakértője. Varga Mihály pénzügyminiszter a héten a GDP adatok ismertetésekor elmondta, a gazdasági kormányzat úgy látja, hogy a német gyártók a rosszra forduló körülmények között először inkább hazai termelésüket veszik vissza, miközben nem nyúlnak az olcsóbb és hatékonyabb kelet-európai termelőegységeikhez. - Úgy gondolom, ebben lehet némi igazság - mondta a lap megkeresésére Jan von Gerich, a Nordea vezető közgazdásza. - Ugyanakkor a német export általában a ciklusokkal összhangban működik, így Németországban az elsők között mutatkozik meg á globális gazdasági lassulás és a megnövekedett bizonytalanság - tette hozzá. (Magyar Nemzet, 2019. augusztus 17., 14. oldal)
Mezőgazdaság
Spanyol és lengyel málna kerül a magyar kosarakba
Miközben a hazai málnatermesztés visszaszorulóban van, a behozatal folyamatosan emelkedik - derült ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentéséből. Eszerint a friss málna behozatala az elmúlt évben 30 százalékkal, 349 tonnára nőtt, a tendencia pedig az idén is folytatódott. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az év első öt hónapjában a friss málna beszállítása 172 tonnáról 242 tonnára nőtt az egy esztendővel korábbihoz képest. A legnagyobb mennyiség Spanyolországból érkezett. A friss gyümölcs mellett ugyanakkor a feldolgozott, főként fagyasztott málnából is többet vásároltunk külföldről. A fagyasztott málna behozatala tíz százalékkal, 2590 tonnára nőtt tavaly. Az idei adatok egyelőre csökkenést mutatnak, a beszállított mennyiség 33 százalékkal, 688 tonnára esett az előző évi szinthez képest. Amint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, a klimatikus viszonyok megváltozása miatt a málna egyre nehezebben termeszthető Magyarországon, ráadásul a feldolgozása sem éri meg. A Lengyelországból érkező kész, fagyasztott termék ára ugyanis sokszor alacsonyabb, mint amennyibe itthon az alapanyag kerül. Lengyelország a második legnagyobb málnatermelő Európában, részesedése a világ málnatermeléséből eléri a 13 százalékot, az EU termelésének pedig több mint a felét adja. Az AKI szerint az elmúlt években Lengyelországban a málnaültetvények területe 27-29 ezer hektár, a termése pedig évente 105-130 ezer tonna. A legnagyobb málnatermelőnek Szerbia számít Európában, ahol az ültetvények területe néhány év alatt majdnem a duplájára emelkedett, így 2018-ra elérte a 23 ezer hektárt. (Magyar Nemzet, 2019. augusztus 17., 16. oldal)
Pénzügy
Sok a felelőtlen utazó
A magyar egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, akik Magyarországon, vagy az Európai Unió más tagállamában rendelkeznek állandó lakóhellyel, egy másik tagállamban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe – orvosilag szükséges – egészségügyi szolgáltatásokat. Ezen ellátásokra való jogosultság az Európai Egészségbiztosítási Kártyával (EU-kártya) igazolható – írja honlapján a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). A kártya az átmeneti jelleggel az Európai Gazdasági Térség (EGT) bármely tagállamában, valamint Svájcban tartózkodó személy számára az orvosilag szükséges ellátások igénybevételére jogosít. - Nem túl biztató adat, hogy jelenleg körülbelül csak az utazóknak fele az, aki egyáltalán bármennyire is foglalkozik utasbiztosítással – mondta a Magyar Hírlapnak a CLB biztosítási alkusza. Németh Péter kiemelte, hogy azok viszont, akik gondolnak a biztosításra számolnak az EU-kártya adta lehetőségekkel. Hozzátette, hogy természetesen ez a kártya önmagában nem nyújt teljes védelmet az utazásnál, hiszen például a csomagokra nem terjed ki, ugyanakkor nagyon jó kiegészítője lehet egy középkategóriás utasbiztosításnak. A kártya önmagában olyan szolgáltatásokat biztosít, amit az adott ország társadalombiztosítással rendelkező állampolgárai is megkapnak, de mivel egy utazás során sokkal több komplikáció lehet, ezért a biztosítók egyhangúan azt javasolják, hogy a teljes nyugalom érdekében minden utazni készülő személynek legyen utasbiztosítása és EU-kártyája is. (Magyar Hírlap, 2019. augusztus 17., 10. oldal)


Közeleg a bankjegyek cseréjének határideje
Szeptember elsején lehet utoljára beváltani a Bartók Béla arcképével díszített ezerforintos és az Ady Endre fémjelezte ötszázas bankjegyeket - emlékeztet a Bank360 legfrissebb bejegyzésében. Ezeket 1999-ben vonták be, de szeptemberig a Magyar Nemzeti Bank még névértéken beváltja a megmaradt bankjegyeket. Ezek voltak az utolsó bankjegyek, amelyeken nem király, fejedelem vagy egyéb politikus szerepelt, hanem művész. A bankjegycsere folyamatos, a jegybank megújítja és korszerűbbé teszi a bankókat, hogy a hamisítóknak minél nehezebb dolga legyen. A legtöbb ráncfelvarráson az ezres esett át, a régi zöld Bartók mellett ugyanis két bevont Mátyás király is várja az átváltási határnapját. Az MNB bankjegycsereprogramjának keretében az elmúlt években minden címlet megújult, ezek egységes biztonsági elemeket kaptak, néhányuknak a színe is más lett. Október 31-ig lehet fizetni a régi ötszázassal, december 31-ig pedig a régi tízezres bankjeggyel. A bankok és posták még egy évig fogadják el a régi, narancssárga húszezrest, a lila ötezrest és az első szériás kétezer forintos bankjegyet. Pár régi ezrest akár levélben is fel lehet adni, de értéknyilvánítást kell kérni a postán, és ez nincs ingyen. Tízezer forint értékig 535 forint a díj, és sávosan emelkedik, 150 ezer forint felett 9980 forintot kell fizetni. Arra nézve nincs megkötés, hogy legfeljebb hány darab vagy milyen névértékű bankjegyet lehet egyszerre átváltatni. (Magyar Nemzet, 2019. augusztus 17., 15. oldal)
Színes, mozaik
Ismét a Városligetben rendezik meg a Kürtőskalács Fesztivált
Újra a Városliget ad otthont a 7. Kürtőskalács Fesztiválnak október 11. és 13. között, a Vajdahunyad vára mögötti parkos területen a kürtőskalács-desszertek mellett koncertek és gyermekprogramok is várják a látogatókat. A fesztivál programjait kvíz- és társasjátékok, mese- és bábelőadások színesítik, fellép a Kolompos Zenekar, Puskás Peti és a The Biebers, Péter Szabó Szilvia és a Tárkány Művek - közölték a szervezők. A rendezvényen 30 különböző kürtőskalács-készítő standdal várják a látogatókat. A jól bevált ízek mellett megjelennek a glutén-laktózmentes és fitness kürtőskalácsok, de faszénen sült sós falatokat is kóstolhatnak az érdeklődők. (webradio.hu, 2019. augusztus 17., 07:42)


]]>
http://www.gyk.hu/index.php?workspace=rssHir&gyujtemeny=kk&id=1065129