<![CDATA[Gy&k - Magyaroszági hírkörkép]]> http://www.gyk.hu/images/gykimage.jpg <![CDATA[Gy&k - Hírek]]> http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=1 72 67 http://www.gyk.hu/index.php?workspace=hirek&gyujtemeny=kk hu-HU http://backend.userland.com/rss1Tue, 19 Sep 2017 00:00:00 +0200<![CDATA[Magyarországi hírkörkép ()]]>


2017. szeptember 19.


Személyre szabott hírkörképet szeretne? Kérjen ajánlatot!Szeptember 19.: Vilhelmina
Forint árfolyam szeptember 18-án:

Euro: 291.55

USA-dollár: 212.07

Svájci Frank: 236.07
Politika
MSZP-s jelölt lesz, de a Jobbikkal is összefogna
A teljes ellenzéki választási együttműködés - azaz a baloldali pártok mellett a Jobbikot is magában foglaló összefogás - híve Rója István, a makói József Attila Gimnázium volt igazgatója, akit az MSZP a Makót és Hódmezővásárhelyt is magában foglaló egyéni választókerületben indít 2018 tavaszán. Rója a Magyar Nemzetnek elmondta, azért az MSZP-t választotta, mert hiába híve az összefogásnak, a Jobbik már indított önálló jelöltet a körzetben, függetlenként pedig nagyon nehéz rajthoz állni. A volt igazgató így inkább az őt megkereső szocialistákat választotta. Szerinte csak ellenzéki összefogással lehet legyőzni a Fideszt ebben a választási rendszerben, és egy erős jobboldali támogatottságú körzetben így is „csoda lenne” felülkerekedni a kormánypártokon. Makón viszont nem tartja lehetetlennek az ellenzéki győzelmet. Hozzátette: nem fog belépni az MSZP-be, és legfeljebb oktatáspolitikai tanácsadóként tevékenykedne a pártban. (Magyar Nemzet, 2017. szeptember 19., 4. oldal)
Egészségügy
Túlélőcsomag infarktuson átesett betegeknek
Országos kampányt indítanak azért, hogy az infarktust túlélők a krízis utáni évben is figyeljenek egészségükre - derült ki a Magyar Kardiológusok Társasága sajtótájékoztatóján. Míg az infarktusellátás szempontjából Magyarország a legfejlettebb országok szintjén van, addig az egy éven belüli halálozási szám hazánkban magas, mintegy 19 százalék. Ennek egyik legfőbb oka az információhiány: még az infarktust elszenvedett betegek között is kevesen tudják, hogy az életmentő beavatkozással nem ér véget a veszély, és a következő 365 nap rendkívül kritikus, újra megtörténhet az érelzáródás. - Magyarországon naponta 70-80 ember kap infarktust, őket az ország húsz katéteres laborjának egyikébe viszik, ahol az esetek túlnyomó többségében az erek megnyitásával meg tudják menteni a beteg életét. Ám miután néhány nap múlva hazatérhetnek, ugyanazt az életmódot folytatják, amely elvezetett az érelzáródáshoz - mondta Tóth Kálmán, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke. - Az infarktuson átesett betegeknek szóló, most induló edukációs és motivációs program egy hat részből álló videósorozatot, egy gondozási naplót és egy információs anyagot tartalmaz, ezzel segítve őket a teljes felépülésben. Ehhez elengedhetetlen az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás és a dohányzásról való leszokás - hangsúlyozta Tóth Kálmán. (Magyar Idők, 2017. szeptember 19., 4. oldal)
Hazai gazdaság
Kedvelt a kölcsönmunkaerő
Tavaly mintegy 122 ezren dolgoztak kölcsönzött munkavállalóként a szolgáltatást igénybe vevő közel 6300 vállalat valamelyikénél. Míg a munkavállalók száma stagnált az előző évhez képest, a cégek száma 26 százalékkal nőtt. A kölcsönzöttek 90 százaléka főként betanított és szakmunkát végez – írja a Népszava a gazdasági tárca összegzése alapján, melyet a Trenkwalder Kft. ismertetett. A piacon mintegy 1200 cég foglalkozik munkaerő-kölcsönzéssel, ám a teljes szegmens tavalyi nettó árbevételének (221 milliárd forint) 23 százalékán három szereplő (Prohumán, Trenkwalder, Addeco) osztozott. (Népszava, 2017. szeptember 19., 6. oldal)
Vállalatok és piacok
Létszámot emel a Hauni Hungária
Kétszázzal emeli munkatársainak létszámát 2018 végéig a dohányipari gép gyártásával foglalkozó pécsi Hauni Hungária Gépgyártó Kft. A hamburgi székhelyű Hauni Maschinenbau GmbH leányvállalataként 1994 óta a baranyai megyeszékhelyen működő cég mintegy 1150 főt foglalkoztat. A német anyacég egyre nagyobb szerepet szán az 53 ezer négyzetméteres gyárterületen működő pécsi telephelynek, amelynek gyártókapacitását és munkavállalói létszámát is bővítik. A pécsi gyárban a gépgyártás teljes folyamata megtalálható a tervezéstől a forgácsoláson és a lemezmegmunkáláson át az összeszerelésig. A vállalat elsősorban a fémipari végzettségű szakembereknek kínál munkalehetőséget. (Magyar Idők, 2017. szeptember 19., 13. oldal)
Mezőgazdaság
Közel duplájára nőtt a gombatermesztés
A 2008-as 18 ezer tonnáról csaknem 30 ezer tonnára nőtt 2016-ra a magyarországi gombatermesztés a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint. A gomba 90 százaléka csiperke, ennek csaknem 60 százaléka exportra megy – tájékoztat a Magyar Nemzet. A forgalomba kerülő csiperke 75 százaléka frissáru, 25 százaléka konzerv. Az egy főre jutó gombafogyasztás Magyarországon nagyon alacsony, 1-1,5 kilogramm évente, de az elmúlt egy-két évben lassú növekedést mutatott. Hazánkban 18-20 nagyobb és 300-400 kisebb gombatermesztőt tartanak nyilván, az ágazat 4500 embert foglalkoztat. (Magyar Nemzet, 2017. szeptember 19., 7. oldal)


Almáskerteket tépázott meg a hét végi időjárás
Megkímélte a mezőgazdaságot a hét végi vihar, a Magyar Időknek nyilatkozó szakemberek szerint csupán lokális károkat okozott a nagy szél és az özönvízszerű eső. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint a gyümölcsösökben egyedül az alma-és körteültetvényeken okozhatott gondot a vihar, a szél ugyanis több helyen leverhette a terményt a fákról. Pontos adataik azonban még nincsenek arról, hogy hol mekkora kiesést okozott az ítéletidő, a károk felmérése jelenleg is tart. Ennél szerencsésebbek a zöldségtermesztők, nekik ugyanis még előnyt is jelentett az esőzés. - Ahol korábban nagy volt a szárazság, ott most jól jött a csapadék. A talaj fellazulásával könnyebb lesz betakarítani a zöldségeket - jegyezte meg. A hagymafélék 60-70 százaléka már a raktárakban van, ahogyan a paprikafélék és az ipari paradicsom betakarítása is folyamatban van, a gyökérzöldségeket pedig most kezdik felszedni a gazdálkodók. - A csapadékos időjárás miatt ugyan egy-két napra fel kell függeszti a munkát, ez azonban nem okoz nagyobb problémát az ágazatban - mondta Ledó Ferenc. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a lap kérdésére elmondta: a viharok csak azokon a területeken okoztak gondot, ahol a központjuk volt, az eső viszont lassítja az aratást. A napraforgó betakarítása a felénél jár, a csapadékos időjárás miatt azonban a tervezettnél két-három nappal később fejeződhetnek be a munkálatok. (Magyar Idők, 2017. szeptember 19., 11. oldal)
Külföldi gazdaság
Újra megy orosz gáz Horvátországba
Az orosz Kommerszant szerint hosszú távú gázszállítási megállapodást írt alá a Gazprom és legnagyobb horvát földgázimportőr, a Prvo Plinarsko Drustvo. Ezzel a Gazprom 2010 óta először ismét Horvátország kulcsfontosságú gázszállító partnerévé vált. A lap szerint az ügylet kérdésessé teszi a Krk szigetre tervezett cseppfolyósítottgáz-fogadó (LNG) terminál megépítését, amelyről 2018-ban kell dönteni. A megállapodás értelmében évente egymilliárd köbméter földgázt szállítanának Horvátországba. Az orosz földgáz Szlovénián keresztül érkezik majd. (Magyar Nemzet, 2017. szeptember 19., 7. oldal)
Pénzügy
Sokba kerültek az idei viharok a biztosítóknak
Nem úszták meg olcsón az idei viharszezont a hazai biztosítók. A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint összesen hatmilliárd forint kártérítést fizettek ki az ügyfeleknek. Közleményük szerint a május elseje és augusztus 31-e közötti időszakban összesen 103 539 vihar, beázás, jégverés és felhőszakadás okozta kárt jelentettek a lakossági ingatlanok tulajdonosai a biztosítóknál – tájékoztat a Magyar Idők. A szakemberek tapasztalatai szerint egyre gyakoribb az időben és térben jól elkülöníthető, lokális viharok előfordulása, illetve a szupercellák okozta károk. A leggyakrabban a házak tetőszerkezete sérült, illetve az ebből eredő beázás okozott gondot. Ezen a nyáron azonban többször is özönvízszerű esőzés tanúi lehettünk, sokszor egész utcák kerültek víz alá, károsítva a mélyebben fekvő ingatlanrészeket, garázsokat, szuteréneket. Idén a legtöbb kárt Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Borsod, Békés, illetve Bács-Kiskun megyéből jelentették. (Magyar Idők, 2017. szeptember 19., 11. oldal)


Élénkül a kártyás fizetési forgalom
Mintegy 25 százalékkal emelkedett az idei második negyedévben a kártyás vásárlási forgalom, meghaladva minden korábbi növekedési ütemet - közölte a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank szerint a hazai szolgáltatók által vezetett számlák száma a korábbi időszakokhoz hasonló, mintegy 10,4 millió darab volt, az elsődlegesen fizetési célra használt forintszámlák száma pedig 6,6 millió. A hazai kibocsátású kártyák közel 9 milliós darabszáma alig változott. Nőtt az érintőkártyák aránya, az első fél év végén már a plasztikok 68 százalékánál volt meg ez a funkció. (Magyar Nemzet, 2017. szeptember 19., 7. oldal)


]]>
http://www.gyk.hu/index.php?workspace=rssHir&gyujtemeny=kk&id=1044915